Valorile Personale

Ce sunt valorile personale?

Valorile personale sunt principiile după care ne ghidăm și care descriu o parte a ceea ce suntem noi. Ele fie ne-au fost transmise de către părinți sau îngrijitori fie ni le-am format singuri în urma experiențelor proprii. Valorile pot fi influențate de mediu, cultură, gen, vârstă și religie. Astfel, valorile reflectă simțul unei persoane despre ce este corect sau greșit și despre cum ”ar trebui să fie”.

De ce e important să ne cunoaștem propriile valori?

Cunoașterea propriilor valori este primul pas în cunoașterea de sine. În mod obișnuit, atunci când luăm o decizie, nu ne gândim în mod activ sau conștient la principiile pe care le avem și care duc la luarea deciziei respective. Astfel, putem ajunge să ne pierdem sau să simțim că ”nu ne mai trăim noi viața”, descoperirea principiilor personale duce la consolidarea imaginei de sine.

Mai jos va fi un tabel cu diferite valori urmat de o serie de întrebări. Aceste pagini nu trebuie neapărat printate, pot fi completate pe o foaie simplă, separată. E important să răspundem în scris deoarece astfel vom fi siguri că nu uităm niciun răspuns și că ne putem analiza la final.

Materialele le găsiți și în format PDF pentru a putea fi printate ușor.

Cu ajutorul materialelor de mai jos ne putem da seama care sunt valorile noastre personale și ce spun ele despre noi. Așa ne putem crea viața și povestea personală în conformitate cu aceste principii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top