Mituri des întâlnite despre depresie

Mitul 1: Depresia este întotdeauna o tulburare psihiatrică.

Depresia este o stare de proastă dispoziție care formează un continuum de la sentimentele de tristețe la depresia clinică gravă, care paralizează viața. Lucrul important de observat este că depresia nu este neapărat o problemă clinică. Unii oameni folosesc cu ușurință termenul pentru a indica sentimentul de fond al unei dispoziții schimbătoare care vine și pleacă și uneori poate fi parte din ADN-ul nostru.

Chiar dacă e posibil să nu îndeplinească cerințele tulburării psihiatrice din punct de vedere clinic, depresia este o problemă de dispoziție și este adesea un motiv pentru a căuta ajutor specializat. E important de remarcat, de asemenea, că o anumită depresie reprezintă o reacție normală la evenimentele de viață și din nou, nu poate fi numită tulburare. Exemple de evenimente provocatoare ar putea fi:

  1. Ruperea unei relații;
  2. Decesul unei persoane iubite;
  3. Pierderea unui loc de muncă;
  4. Mutarea departe de prieteni și familie;
  5. Să reziști perioadei sărbătorilor atunci când cei iubiți nu mai pot fi acolo din cauza decesului sau a distanței.

Uneori, depresia este efectul secundar al medicamentelor, al melancoliei de după naștere sau al gestionării unei boli.

Mitul 2: Oamenii care sunt deprimați sunt slabi și ar trebui ”să-și revină”.

Depresia este o tulburare și să te gândești că oamenii ar trebui să-și revină e ca și cum ai spune că nu ar trebui să aibă cancer sau că ar trebui să nu le fie foame înainte de venirea prânzului.

Depresia nu este ceva de care să fii rușinat și în realitate, cu cât e înăbușită mai mult, cu atât rămâne și crește, exact ca o tumoră. În loc să se lupte cu sentimentele de depresie, e sănătos ca persoanele cu depresie să recunoască acele sentimente, ceea ce le va da posibilitatea să caute să obțină ajutorul de care au nevoie.

Mitul 3: Folosirea medicamentelor împotriva depresiei este o sustragere și odată ce începi, vei deveni dependent de ele.

Clienții spun adesea că vor să învingă singuri sentimentele de depresie, fără ajutor. Deși nu e nimic greșit cu a încerca mai întâi să folosești metode nefarmaceutice, sunt momente în care medicația e dezirabilă – și chiar necesară- pentru a trata dispozițiile negative.

De obicei, doar folosirea medicației este mai puțin eficientă decât atunci când este folosită în combinație cu psihoterapia. Să iei medicamente din cauza unui eveniment de viață stresant nu înseamnă o viață de dependență. Acest fapt poate fi văzut ca un ajutor într-un moment de recuperare și de vindecare.

Mitul 4: În cele mai multe cazuri, depresia nu se poate vindeca.

În general, depresia se poate vindeca, dar abordarea tratamentului nu este aceeași pentru toată lumea. Unii oameni răspund bine la tratamentul cu medicamente, în timp ce alții răspund bine la abordarea cognitiv-comportamentală – fără medicamente- pentru a-și schimba gândurile și dispozițiile.

În contextul terapeutic din prezent există multe strategii de tratament care pot oferi speranță și vindecare aproape tuturor tipurilor de simptome depresive.

Mitul 5: Cel mai bine e să păstrezi pentru tine sentimentele de depresie, deoarece faptul de a vorbi despre ele înrăutățește lucrurile.

În realitate, în cazul depresiei, ajută cel mai mult atunci când aceste sentimente sunt împărtășite cu alții. Izolarea cu sentimentele de depresie înrăutățește adesea lucrurile și acestea ”se infectează” . De multe ori gândurile depresive nesănătoase sunt multiplicate și exagerate în minte și acestea pot fi procesate numai vorbind despre ele și împărtășindu-le.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top